Το cloud ERP γίνεται mainstream!
4 Οκτωβρίου 2022Υποχρεωτική η αναγραφή αριθμού ΓΕΜΗ
18 Οκτωβρίου 2022Η βασικότερη διαφορά μεταξύ on-premise και cloud-based ERP έγκειται στον τρόπο με τον οποίο η λύση αυτή υλοποιείται και γίνεται προσβάσιμη. Συνήθως, τα cloud-based ERP συστήματα είναι SaaS – Software as a Service, οπότε η υπηρεσία περιλαμβάνει το software και την υποδομή στην οποία θα τρέξει. Ας δούμε αναλυτικότερα τις διαφορές τους.
Χρόνος και χρήμα
Το on-premise ERP απαιτεί μια σημαντικού μεγέθους αρχική επένδυση σε hardware και software, και εφόσον η επιχείρησή σας δεν διαθέτει ομάδα ΙΤ θα πρέπει να προσλάβετε τους κατάλληλους ανθρώπους για να διαχειριστούν το σύστημα προτού ακόμη να τρέξει η υλοποίησή του. Πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί σημαντικές δαπάνες.
Αντίθετα, οι λύσεις cloud ERP βρίσκονται ήδη εγκατεστημένες και υλοποιημένες στο cloud και το μόνο που απαιτείται από την επιχείρηση είναι η πληρωμή μιας συνδρομής. Δεδομένου πως όλα παραμένουν ως έχουν, το κόστος είναι σε γενικές γραμμές μικρότερο από εκείνο των on-premises (μακροπρόθεσμα). Το cloud ERP μπορεί να θεωρηθεί λειτουργικό κόστος, το οποίο πληρώνετε όσο χρησιμοποιείτε την υπηρεσία, ενώ σε σύγκριση με τα συστήματα on-premise, οι cloud λύσεις απαιτούν λιγότερο χρόνο υλοποίησης.
Ασφάλεια δεδομένων και ιδιοκτησία
Στην περίπτωση του on-premise, η επιχείρηση είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των δεδομένων και έχει τον έλεγχό τους. Βέβαια, κάποιες φορές η έλλειψη υλοποίησης των απαιτούμενων πρωτοκόλλων ασφαλείας και ορθής εποπτείας, οδηγεί σε κενά ασφαλείας που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι.
Στην περίπτωση του cloud ERP, τα δεδομένα φιλοξενούνται στο cloud ενώ ο πάροχος έχει την ευθύνη διαχείρισης και συντήρησης της εγκατάστασης. Για την προστασία των δεδομένων, οι επιχειρήσεις θα επιλέξουν μεθόδους κρυπτογράφησης που θα ενισχύουν την ασφάλεια. Ο πάροχος από την πλευρά του, θα ενημερώσει το σύστημα αυτόματα προκειμένου να διασφαλίσει πως εργάζεστε σε ασφαλές περιβάλλον.
Ολοκλήρωση και επεκτασιμότητα
Η ορθή διαδικασία ολοκλήρωσης είναι καθοριστικός παράγοντας κατά την επιλογή ERP. Στην περίπτωση του on-premise, θα πρέπει να δώσετε προσοχή και να αφιερώσετε χρόνο στην ενσωμάτωση μίας νέας έκδοσης στο ήδη υπάρχον legacy σύστημα. Κάποιες φορές ενδέχεται να πάει κάτι στραβά. Αντίθετα, στα συστήματα cloud ERP, ο πάροχος είναι εκείνος που θα εποπτεύσει τη διαδικασία ολοκλήρωσης, προσφέροντας απρόσκοπτη εμπειρία λειτουργίας τόσο για την επιχείρηση, όσο και τον τελικό χρήστη.
Η επεκτασιμότητα έχει να κάνει με την ευελιξία του ERP, ανάλογα με την ανάπτυξη του business και τον αριθμό των χρηστών. Οι λύσεις cloud ERP επιτρέπουν ακόμα μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας, αντίστοιχο με την αύξηση ή τη μείωση των λειτουργιών και των χρηστών. Αυτό σημαίνει καλύτερο έλεγχο από οικονομικής πλευράς σε βάθος χρόνου για την επιχείρηση.